In oktober 2019 zijn we als een groep van 10 gestart met een landbouwproject op het verkavelingsproject Jacob Ommen fase 1. De bedoeling was dat wij als groep bittere cassave en eventueel andere gewassen zouden telen.

Bij de overheid kon er dan via SAMAP een project ingediend worden voor subsidie, echter werd ons plan niet goedgekeurd en kregen wij geen subsidie. Ondertussen waren ook enkele van de deelnemers afgehaakt. Landbouw is leuk maar ook zwaar werk.

Uiteindelijk besloten Rudolf Ommen en ik “Jane Milan”, verder te gaan met het planten van de bittere cassave ook omdat de eerste stokken al in de grond zaten. Negen maanden later konden wij dan ook onze eerste oogst bittere cassave binnen halen.

En ik moet zeggen dat het een mooie oogst was waar we redelijk goed aan verdiend hebben. Ook hebben we gedurende die periode andere gewassen geplant en hebben wij kunnen genieten van onze oogst aan Antroewa en Peper.

Landbouwproject “Jacob Ommen”

Na de eerste oogst van cassave gingen we voor een tweede traject aan bittere cassave. De stokken werden op een ander gedeelte van het terrein in de grond gedaan. Jammer is de 2e aanplant mislukt vanwege de vele regens en het onder water raken van het terrein. We konden maar 3 zakken cassave oogsten. Onze bananen aanplant leverde ons wel enkele trossen op. Natuurlijk werd er ook door derden geoogst.

Landbouwproject “Jacob Ommen”

Toch hebben we de moed niet opgegeven. In overleg met de voorzitter van het bestuur hebben we VPO betrokken bij het project.

De opbrengsten zullen nu voornamelijk in kas van Onoribo komen omdat zij inkomt met arbeidskrachten. Op dit moment hebben wij ook meerdere gewassen zoals Boulanger, Peper, Tajerblad. Ook zijn er sinaasappelbomen in de grond gezet.

We moeten wel over gaan tot een gedegen planning. Met het oog op de toekomst van Suriname zal de vraag naar groente en fruit toenemen met name in de oliesector. Als landbouwers zullen we ons daarop moeten focussen en onze gewassen aanpassen aan de vraag.

Wordt vervolgd…